Herkkupalsta

6.11.2017

Matti Jämsenin sienilihapullat

Sienilihapullia ja devils-tomaattikastiketta

200 g   jauhelihaa
1    punasipuli
200 g   sienikuutioita
5    persiljanoksaa
1     muna
6 g     suolaa
Reilusti Tellicherry-mustapippuria
puolikas valkosipulinkynsi

Kuutio punasipuli ja laita se pannulle öljytilkan kanssa. Kuullota hieman ja lisää murskattu valkosipuli. Sekoita sienet, liha ja hienonnettu persilja. Lisää joukkoon kuullotetut sipulit sekä mausteet ja sekoita hyvin. Pyörittele isoja lihapullia (noin 70 g). Kypsennä pullia 180 asteen uunissa seitsemän minuuttia ja kypsennä loppuun pannulla.

Devils-tomaattikastike:
150 g tomaattimurskaa
150 g Devil’s-paprikahilloa
valkosipulia
suolaa
sokeria
basilikaa
vaalea balsamico-viinietikkaa

Sekoita tomaattimurska ja paprikahillo. Mausta suolalla, sokerilla ja etikalla. Lisää joukkoon hieman valkosipulia ja kiehauta seos ja sen jälkeen jäähdytä. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää jäähdytettyyn massaan hieman hienonnettua basilikaa ja tarkista maku.

17.10.2017

Matti Jämsenin Kurpitsa-vuohenjuustosalaatti

Kurpitsasalaattia, hiillostettua vuohenjuustoa ja vuohenjuustomoussea

Kurpitsasalaatti:
Herkkumaan kurpitsasalaattia

Vuohenjuustomousse:
150 g Chavroux vuohenjuustoa
suolaa
rouhittu mustapippuria

Vatkaa vuohenjuuston rakenne rikki. Mausta suolalla ja pippurilla.

Hiillostettu vuohenjuusto:
150g Riblaire vuohenjuustoa
balsamico-viinietikkaa
suolaa
sokeria
öljyä

Lohko vuohenjuusto palasiksi ja hiillosta juuston pinta kaasupolttimella. Tämän voi tehdä myös uunissa grillivastuksilla täydellä teholla, kunnes pinta on karamellisoitunut. Pirskottele paahdetun juuston pinnalle hieman etikkaa, öljyä ja mausta suolalla sekä sokerilla.

Marinoitu punasipuli:
1 dl väkiviinaetikkaa
2dl sokeria
3 dl vettä
1 kpl punasipulia

Kuori punasipuli ja halkaise se. Laita kattilaan sokeri, vesi ja etikka. Kiehauta seos ja lisää joukkoon punasipuli. Keitä viisi minuuttia tai kunnes punasipuli on sopivan kypsä. Anna sipulin jäähtyä ja erottele siitä kuppeja ja käytä annoksessa.

5.7.2017

Savustettua punajuurta kesäpöytään

Savustettua punajuurta, piparjuurella maustettua hapankermaa ja matjes-silliä

200 g    Herkkumaan kokonaisia punajuuria
100 g    hapankermaa
suolaa, mustapippuria, öljyä, raastettua piparjuurta

Savusta punajuuria noin 15 minuuttia ja mausta ne suolalla, pippurilla ja lisää päälle muutama tippa öljyä. Leikkaa punajuuret haluamaasi muotoon.

Mausta hapankerma raastetulla piparjuurella oman maun mukaan ja vaahdota seosta hieman. Lisää suola ja pippuri.

Tarjoa punajuurien ja hapankerman kanssa hyvin pestyjä salaatinlehtiä ja matjes-silliä

16.6.2017

Kesän grilliherkku

Grillattua maustekurkkua, smetanaa ja tyrnihilloa

3 kpl   Herkkumaan maustekurkkuja
60 g    smetanaa
60 g    Herkkumaan Arctic Berries -tyrnihilloa
suolaa, mustapippuria, murskattu valkosipulin kynsi, öljyä

Laita maustekurkut grilliin ja kypsennä niitä siellä välillä käännellen noin 30 minuuttia. Valele kurkkuja välillä pienellä määrällä öljyä. Kun kurkut ovat täysin kypsiä, laita ne kokonaisina folion päälle, lisää tilkka öljyä, murskattu valkosipulin kynsi ja hieman suolaa sekä mustapippuria myllystä. Kääri kurkut folioon ja anna vetäytyä, kunnes kurkut ovat jäähtyneet. Leikkaa kurkut haluamaasi muotoon ja tarjoile.

Mausta smetana suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Tarjoile kurkut ja smetana tyrnihillon kanssa.

26.4.2017

Marenkinen juhlakakku kevään juhliin

Lakka-pavlova

Herkkumaan lakkahilloa, kermavaahtoa ja kuivattua marenkia

Italian marenki:
400 g hienoa sokeria
1 dl vettä
150 g valkuaista

Sekoita sokeri ja vesi. Keitä 121-asteiseksi. Vatkaa valkuaiset marengiksi ja lisää sokeriseos sähkövatkaimen avulla. Vatkaa kylmäksi ja levitä ohueksi kerrokseksi leivinpaperille. Kuivata noin 60-asteisessa uunissa pitäen uunin luukkua auki yön yli.

Kermavaahto:
2 dl vispikermaa
tomusokeria

Vaahdota kerma, lisää tomusokeri ja vaahdota vielä hetki. Tarkoitus on saada hyvä ja pehmeä kermavaahto, jossa on mahdollisimman vähän makeutta. Laita kermavaahto pursotinpussiin. Kasaa annos kerroksittain: Herkkumaan lakkahilloa, kermavaahtoa ja marenkia. Toista niin useasti kuin uskallat!

12.4.2017

Herkkumaan kurkkusalaatilla maustettu bearnaisekastike

Grillattua kananrintaa, paahdettua tomaattia ja Herkkumaan kurkkusalaatilla maustettua bearnaisekastiketta

Herkkumaan kurkkusalaatilla maustettu bearnaisekastike

3 keltuaista
1 rkl sitruunamehua
tilkka punaviinietikkaa
300 g voita
150 g Herkkumaan kurkkusalaattia
suolaa, rouhittua mustapippuria, rakuunaa

Ohje:

Sekoita keltuaiset, sitruunamehu ja tilkka punaviinietikkaa. Kypsennä koko ajan sekoittaen varovasti hellalla tai halutessasi vesihauteessa, kunnes vaahto laskeutuu ja massa on kypsää. Lisää pehmeä voi joukkoon vähän kerrallaan. Mausta lopuksi suolalla, pippurilla ja hienonnetulla rakuunalla. Lisää kurkkusalaatti. Tarjoa kastike grillatun kanan ja uunissa paahdettujen terttutomaattien kanssa.

15.3.2017

Uppopaistetut Devil’s-chilikurkkuviipaleet vievät kielen mennessään

Uppopaistetut Devil’s-chilikurkkuviipaleet

Purkki Devil’s-chilikurkkuviipaleita

Kuorrute:
300 g durumvehnäjauhoja
100 g maissijauhoja
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhoa
vichyä

Rypsiöljyä uppopaistamiseen

Ohje:
Mittaa kuiva-aineet kulhoon ja sekoita ne keskenään. Lisää vichyä ja vispaa, kunnes taikinasta tulee sileää. Lisää vispatessa vichyä, kunnes taikina on rakenteeltaan piimämäisen juoksevaa. Anna taikinan levätä noin 20 minuuttia. Lisää nestettä, jos taikinasta tulee jauhojen turvotessa liian paksua.

Valuta Devil’s-chilikurkkuviipaleet ja kuivaa ne paperiin, jotta ylimääräistä nestettä ei mene kuorrutteeseen. Lämmitä öljy noin 180–190 asteiseksi ja tee koepaisto: kasta Devils-chilikurkkuviipale nopeasti kuorrutteeseen ja laita rauhallisesti rasvakeittimeen. Mikäli kurkkuviipale nousee nopeasti pintaan, on rasva oikean lämpöistä.

Kasta jokainen viipale erikseen kuorrutteeseen ja laita rauhallisesti rasvakeittimeen. Uppopaista kurkkuviipaleita n. 2-4 minuuttia / puoli ja nosta pois rasvasta talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois. Voit tehdä uppopaistetuista viipaleista myös ”vartaan” grillitikkuun.

Herkkumaan Devil’s-chilikurkkuviipaleita on saatavana 270 g ja 4,5 kg pakkauksissa. Reseptin kuorrute riittää noin 4,5 kiloon chilikurkkuviipaleita.

31.1.2017

Nopea kasvisborssi

Nopea kasvisborssi

1 prk Herkkumaan suikalepunajuuria (710/440 g)
500 g keräkaalia
1 keskikokoinen sipuli
2 keskikokoista porkkanaa
3 valkosipulin kynttä
1 sitruunan mehu
1,5 l vettä
2 laakerinlehteä
Mustapippuria ja suolaa maun mukaan
Reilusti smetanaa tarjoiluun

1)    Kuullota hienoksi suikaloitu kaali, karkeasti raastettu porkkana, kuutioitu sipuli ja viipaloitu valkosipuli pannulla. Lisää sipulit vasta, kun kaali on hieman kuullottunut. Siirrä ainesosat kattilaan.

2)    Lisää kattilaan kaikki ainesosat smetanaa lukuunottamatta. Lisää myös punajuurten liemi, jos haluat lisää makeutta. Keitä n. 30 minuuttia. Lisää vettä tarpeen mukaan, jos haluat keitosta juoksevamman.

3)    Tarjoile smetanan kanssa. Keiton kylkeen sopii mainiosti myös ruis- tai paahtoleipä.

8.10.2015

Täyteläinen puolukkahillo riistakäristyksiin

Kun ilmat viilenevät, kesän marjat maistuvat entistä paremmilta. Puolukkahillo sopii täydellisesti riistakäristysten kumppaniksi. Lihan mehukkuus pääsee oikeuksiinsa kirpsakan supermarjan kanssa nautittuna. Ja mikä parasta, Herkkumaan puolukkahillo on heti käytettävissäsi, vaikka omat marjat olisi jo syöty pakkasesta.

Kirpeä ja makea Artic Berries -puolukkahillo on nyt entistä marjapitoisempi. Tutustu lisää täyteläiseen Artic Berries -puolukkahilloon »

18.9.2015

Säilötyt punajuuret monipuoliseen ruoanlaittoon

Punajuuret maistuvat syksyllä ihanan mehukkailta ja makeilta. Ne tuovat myös kaunista väriä arkiruokiin ja sopivat herkullisesti yhteen juustojen, kuten sinihomejuuston tai fetan kanssa. Aitoihin mausteisiin säilötyt punajuuret maistuvat taivaalliselta sellaisenaan, mutta voit hyödyntää niitä myös monipuolisesti ruoanlaitossa, kuten borssikeitossa tai Lindströmin pihveissä. Tutustu lisää Herkkumaan Pieni punajuuri -säilykkeeseen »