Ajankohtaista

Herkkumaa siirtyy päästöttömään tuotantoon uuden teknologian avulla

Herkkumaa ottaa ensimmäisenä maailmassa käyttöön Elstor Oy:n kehittämän teollisuusmittakaavan 10 MWh:n energiavarastointiyksikön. Tämä mahdollistaa tuotannossa tarvittavan höyryn kehittämisen ilman CO₂-päästöjä. Uusi teknologia tarkoittaa hiilivapaata tuotantoprosessia sekä tuhansia neliöitä käsittävän kiinteistön päästötöntä vesikiertolämmitystä.

Herkkumaa investoi voimakkaasti vähentääkseen toimintansa aiheuttamaa ympäristökuormaa ja luopuu höyrytuotannossa fossiilisista polttoaineista. Ratkaisu mahdollistaa höyryn ja lämmön tuotannon päästöttömästi, kustannustehokkaasti ja hiilivapaasti.

Vihreän siirtymän ennakointi, vastuullinen tuotanto ja kestävän liiketoiminnan näkymät vauhdittivat päätöstämme korvata nykyinen noin 264 000 litraa kevyttä polttoöljyä vuodessa (2021) käyttävä järjestelmä Elstor Oy:n kehittämällä lämpövarastoratkaisulla. Tämä on hieno jatkumo vuonna 2021 heinäkuussa käyttöön otetulle prosessivesien energian talteenotolle, Herkkumaan toimitusjohtaja Atte Rekola kertoo.

Höyry on elintarviketuotannossa kriittistä, sillä koko prosessi on sen varassa. Höyryä käytetään mm. keittokattiloiden lämmitykseen, lämpökäsittelyyn ja sterilointiin – kaikkiin vaiheisiin, jotka vaativat korkeita lämpötiloja.

Uudessa ratkaisussa fossiilinen polttoaine korvataan fossiilivapaasti tuotetulla sähköllä, jonka energia varastoidaan lämpövarastoon. Tämä takaa prosessin päästöttömyyden ja pienentää Herkkumaan tuotannon hiilijalanjäljen teoriassa nollaan. Elstor-järjestelmän valmistuksesta syntyneet päästöt kompensoidaan ratkaisun puolen vuoden käytöllä.

Ennakoitavuus helpottaa hinnoittelua – joka näkyy myös kuluttajille

Öljyn hinnan voimakas nousu näkyy elintarviketeollisuudessa. Fossiilisista polttoaineista luopuminen on ekologisuuden lisäksi kustannuskysymys.

– Fossiilisten polttoaineiden hintavaihtelu on tehnyt tuotantokustannusten ennakoimisesta vaikeaa. Tuotannon sitominen fossiilittomiin energialähteisiin vähentää hinnan heittelemistä ja helpottaa hinnoittelua, joka näkyy loppukädessä kuluttajien kukkarossa. Tuleva ratkaisu on suunniteltu niin, että raaka-aineiden saatavuus ja hinnoittelu ei tule olemaan ongelma, Rekola jatkaa.

Päästövähennykset ja vastuullisuus kiinnostavat niin kuluttajia kuin yritysasiakkaita. Pieni hiilijalanjälki on myyntiargumentti vientimarkkinoilla.

Uudenlainen ratkaisu varastoi sähkön kustannustehokkaasti lämpöenergiaksi

Teollisuus tarvitsee höyryä. Höyry tuotetaan tavallisesti fossiilisilla polttoaineilla, sillä kustannustehokasta vaihtoehtoa ei aiemmin ole ollut. Nykyinen energiapoliittinen tilanne on vauhdittanut voimakkaasti kiinnostusta lämpöakkuja kohtaan.

– Ratkaisumme varastoi sähkön lämpöenergiaksi, josta se tehokkaasti käytetään lämmön ja höyryn tuotantoon. Olemme erittäin tyytyväisiä, että Herkkumaa ottaa ensimmäisenä käyttöön 10 MWh:n mittaluokan ratkaisumme omassa tuotannossaan. He katsovat kokonaisvaltaisesti tulevaisuuteen, panostavat vihreään siirtymään ja kilpailukykyyn investoimalla ennakkoluulottomasti yhteistyöhömme, pohtii Elstorin toimitusjohtaja Kari Suninen. Tämän kokoluokan lämpövaraston CO₂ vähennys vastaa noin 700 henkilöauton päästömäärää, jatkaa Suninen.

Herkkumaan ja Elstorin innovatiivinen hanke sai Business Finlandin energiatehokkuuden parantamisen ja uuden teknologian investointituen, joka kattaa noin kolmanneksen investoinnista.

Glaseerattu lihamureke & lohkoperunat

Jauhelihamureke on koko perheelle sopiva herkullinen ruoka, joka valmistuu käden käänteessä.

Arctic berries vispipuuro

Herkkumaan Arctic Berries hilloista saat marjaisat, makeat ja suorastaan suussa sulavat vispipuurot helposti.