Aktuellt

Herkkumaa och Björnekulla bildar en ledande nordisk producent av växtbaserade livsmedelskonserver

Herkkumaa Group har kommit överens om att förvärva Björnekulla Food, vilket bildar en nordisk livsmedelsproducent med ett högkvalitativt utbud av växtbaserade produkter. Herkkumaa och Björnekulla delar en lång tradition av lokal tillverkning och fokus på naturliga ingredienser och tillsammans är företagen starkt positionerade för att nå kunder i Finland och Sverige. Den kombinerade gruppen kommer att leverera värde och smakupplevelser till sina kunder genom att fortsätta investera i innovation, produktion och hållbarhet. 

Den finska livsmedelsproducenten Herkkumaa Group har skrivit under ett avtal om att förvärva den svenska livsmedelsproducenten Björnekulla Food AB från Abdon Food, som är en del av den familjeägda Abdon-koncernen. Herkkumaa och Björnekulla har starka positioner på sina hemmamarknader och tillsammans bildar företagen en ledande nordisk producent av utvalda efterfrågade konsumentvaror såsom växtbaserade livsmedelskonserver. Den kombinerade gruppen kommer att erbjuda ett högkvalitativt utbud av livsmedelsprodukter till sina kunder i Finland och Sverige. 

Herkkumaa, som är särskilt känt för sina inlagda grönsaker, har levererat välsmakande livsmedelsprodukter till finska matbord sedan 1987. Förutom konserverade grönsaker tillverkar företaget såser och majonnäser, sylt och marmelader, Tex-Mex-produkter och smoothies. Herkkumaas kunder består utav detaljhandeln, HoReCa och andra livsmedelssektorer. Efter att ha uppnått en stark position i Finland ser Herkkumaa fram emot att ytterligare utnyttja sin expertis genom förvärvet av Björnekulla i Sverige. 

”Vi är otroligt glada över att utöka vår verksamhet till Sverige, vilket vi länge har sett som ett naturligt nästa steg för vårt företag. Vi kunde inte ha hittat en bättre match än Björnekulla, med vilka vi delar liknande värderingar och traditioner. Framför allt delar våra företag strävan efter ständig förbättring och innovation, vilket är varför vi tillsammans kommer att skapa ett ledande nordiskt livsmedelsföretag.”, säger Atte Rekola, VD för Herkkumaa. 

Med en 110-årig historia representerar Björnekulla långvariga traditioner av att erbjuda traditionella smaker med ett starkt åtagande till kvalitet och hållbarhet. Med verksamhet i Svalöv erbjuder företaget inlagda grönsaker, sylt, marmelader, senap och såser till sina kunder inom detaljhandeln, HoReCa och andra livsmedelssektorer. Björnekulla kommer att arbeta med Herkkumaa för att realisera potentialen av Björnekullas plats i hjärtat hos svenska konsumenter. 

”Vi ser stort värde i att samarbeta med Herkkumaa för att ta Björnekulla till nästa nivå,” säger Pär Berglund, VD för Björnekulla. ”Samarbetet kommer att möjliggöra nya sätt att bygga vidare på vårt företags unikt starka grund.” 

Som en del av transaktionen gör Abdon Group en minoritetsinvestering i den kombinerade gruppen, vilket stödjer nästa fas av utvecklingen till ett starkt nordiskt livsmedelsföretag. ”Vi tror starkt på detta partnerskap och ser fram emot att fortsätta vara en del av denna resa.”, säger Philip Abdon, ägare av Abdon Group. 

Mer information 

Atte Rekola VD, Herkkumaa Group +358 (0) 400 902 590 atte.rekola@herkkumaa.fi 

Pär Berglund VD, Björnekulla +46 (0) 76 180 9261 par.berglund@bjornekulla.se 

Herkkumaa 

▪ Finsk livsmedelsproducent grundad 1987 

▪ Fokuserar på konserverade grönsaker, såser, majonnäser, sylt och marmelader 

▪ Baserad i Hämeenlinna, Finland 

▪ Omsättning på cirka EUR 17 miljoner 

▪ Totalt antal anställda överstiger 30 personer 

▪ Stöttad av det finska private equity-företaget Korona Invest 

Björnekulla 

▪ Svensk livsmedelsproducent grundad 1907 

▪ Fokuserar på konserverade grönsaker, såser, senap, sylt och marmelader 

▪ Baserad i Svalöv, Sverige 

▪ Omsättning på cirka SEK 60 miljoner 

▪ Totalt antal anställda överstiger 10 personer 

Herkkumaa och Björnekulla bildar en ledande nordisk producent av växtbaserade livsmedelskonserver

Herkkumaa Group har kommit överens om att förvärva Björnekulla Food

Panering med mangorajamajonnäs

Visste du att det är enkelt och gott att panera med våra smaksatta majonnäser?

Tonfisk-makaronilåda

Är det här den nya vardagsfavoriträtten i din familj?